Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egregy-Hévíz Borvidék képes leírás - Hévíz.tlap.hu
részletek »

Egregy-Hévíz Borvidék - Hévíz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz.tlap.hu » Egregy-Hévíz Borvidék
Keresés
Találatok száma - 10 db
Árpád-kori Templom

Árpád-kori Templom

A ma Hévíz részét képező Egregy középkori falu volt, amely a török időkben elpusztult, majd a XVII. században német telepesek élesztették újjá. A kis városrész egykor virágzó szőlőkultúrájának hagyományait őrzik ma is az itt termelő borászok és vendégfogadók. Az egregyi szőlőhegy tetején áll a XIII. századi, Árpád-kori műemlék templom és a templom körüli temető. A szép műemlék környezetéből kilátás nyílik a közeli dombvonulatokra, a szőlőtermő parcellákra és beépített lejtőkre. Az egregyi domb alján, az Attila utca végében romkert, egy császárkori épület maradványai láthatók. Az I. század első felétől az V. század elejéig lakott településről feltárt épület többször átépült. Az eredetileg fagerendákból épült boronaházat az I.-II. század fordulóján nagyméretű kőépület váltotta fel, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, és különböző hőmérsékletű (meleg, hideg és langyos) medencével rendelkezett. Az épület vélhetően a III. században épült újjá, ebből az időszakból származhat az az alapkő, amelyet egy belső, Mithras-szentélyhez tartozó oltár alapkövének tartanak. A romkert szabadon látogatható. A fürdőváros legimpozánsabb épített értékei, a Szent András Állami Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház műemléki védettségű épületei a Dr. Schulhof Vilmos sétány mentén láthatók.

Egregy Képeslap

Egregy Képeslap

Egregyi Árpád-kori templomról készült képeslap. Interneten küldhető tovább. Az Árpád-kori templom a várostól északra, mintegy félórányi sétaútnyi távolságra áll a dombtetőn. Temetőkert veszi körül. Szép diadalívén fonatos festés figyelhető meg. Nyugati tornya kőgúlasisakos. Külső-belső díszítő festése 1731-ben készült.

Egregyi Szüret

Egregyi Szüret

Magyarország borrégióinak programjai. Az oldalon megtaláljuk az Egregyi Borvidéket és a szüreti felvonulás programját. Továbbá képeket is láthatunk az egregyi szüreti felvonulásról. Hévíz városának egy külvárosi része Egregy.

Házias, magyaros és grill ételek

Házias, magyaros és grill ételek

Nyitvatartás: 14:00 - 22:00 Szolgáltatások: - borozó, étterem (házias, magyaros és grill ételek) - igény esetén szállás Befogadóképesség: - 50 fő bent - 60 fő kint Nyitvatartás: március 15 - november 15, minden nap 14:00 - 22:00

Hegyalja Borozó Egergy

Hegyalja Borozó Egergy

Borozónk Hévízen az egyregyi szőlőhegyen, a Zrínyi utca folytatásában található. A szinteltolásos terasz kb. 150-170 fő fogadására alkalmas. A borozó teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a szemben fekvő Keszthelyi-hegységre. A borozó kb. 2600 m2-es területen helyezkedik el, amelyből kb. 400 m2 szőlő 350 m2 terasz. A többi rész az épület előtt található kis tó, parkoló, gyümölcsös és a régi eszközök bemutatására szolgáló terület. A zárt étteremrész 50 fő kényelmes elhelyezésére, valamint kisebb rendezvények lebonyolítására nyújt lehetőséget. Kínálatunkat a magyaros, házias ízek jellemzik, melyben egyaránt megtalálhatók a sertés, marha, szárnyas és vad ételek. Borozónk április elejétől október közepéig várja a kedves vendégeket. Szeretettel várunk mindenkit! - a kollektíva!

Képek Egergyről

Képek Egergyről

Árpád kori templom és későrómai téglasírról készült képek. A képeket az Ongo.hu weboldalán találjuk. Az Ongo.hu videómegosztó rendszerét a Woodrow Kft. által működtetett Ende.hu oldal biztosítja. A templom az első pillantásra feltűnően szép arányaival, nemes egyszerűségével, a pannon tájba való harmonikus beilleszkedésével kelti fel a figyelmet. A szép megjelenéssel összhangban állnak a célszerű, hosszú időre szóló építkezés mesterségbeli fogásai. Építésének ideje nem ismeretes, első, 1341. évi okleveles említésénél jóval korábban készülhetett.

Máriaudvar borozó Egregy

Máriaudvar borozó Egregy

Szeretettel várjuk kedves vendégeinket, Hévíz szélén, az egregyi borozósoron található Máriaudvar melegkonyhás borozónkba. Borozónkban házias, magyaros, grill és halételeket szolgálunk fel, szolíd árakon. Kellemes kilátással, fedett és nyitott terasszal várjuk vendégeinket. Nyitvatartásunk: március 15 - november 15, minden nap 14:00 - 22:00

Reblaus Grill Borozó

Reblaus Grill Borozó

Hévíz városrészben az egregyi szőlősoron nyitottuk meg Reblaus Grill Borozónkat 1998-ban. A 45 fős borozó mellett a 115 fős panorámás teraszon élvezhetik a csodálatos kilátást. A magyar konyha ételei és a kemencében sült finomságok mellett a különleges grill specialításokhoz a környék legjobb borait kínáljuk. Napi ajánlatunk között található a sült oldalas, remegős sertés csülök, és a ropogós libacomb. Kemencében készül az aranybarnára sült egész kacsa és az ellenállhatatlanul omlós borjúcsülök. Minden héten friss saját készítésű házi kenyér illata tölti be a panoráma teraszát és környékét. Ehhez a gasztronómiai élményhez jó étvágyat és jó hangulatot kívánnak a vendéglátók: Németh Gábor és Erika.

Római Pince Étterem

Római Pince Étterem

A Római Pince Étterem Hévízen, ezen a világhírű - gyógyhatású taváról, nyugalmáról és családias hangulatáról ismert- nyugat- dunántúli városkában működik. A fürdő város sajátos arculatú és falusias hangulatot árasztó településrészén, a centrumtól kb. 1,5 km távolságra lévő Egregyen található, ahova mindig szívesen látogatnak el egy kellemes séta keretében az itt pihenő vendégek. A vendégcsalogató borospincék és szőlősorok mellett itt látható a 13.században épült Árpád-kori templom, mely a tájba helyezett román stílusú falusi kis templomok legszebbike. Hévíz-Egregyen nagyon jelentős római kori tárgyi emlékek találhatók (római korridoros villa, a római katona sírja) s a borászatnak is ezen időkig visszanyúló hagyománya van. Az egykor itt élő emberek csak úgy mint a maiak, szerették az ínycsiklandozó, finom magyar ételeket, a zamatos borokat és a nyugalmat árasztó pannon táj szépségét. Ezzel a hangulattal várjuk vendégeinket éttetmünkben. Nyáron a csodálatos panorámájú kerthelyiségünkben élvezhetik az ízletes ételek és könnyű, gyümölcsös borok harmóniáját.

Hirdetés
Vilmos Pince Egergy

Vilmos Pince Egergy

Szeretettel várjuk önt a fürdőváros legszebb panorámájával rendelkező Egregyi szőlőhegyen található Vilmos Pincében! Családunk 2003 tavaszán megnyitott borozójában a magyaros konyha mellett, bő étlappal és a környék legfinomabb boraival kínálja vendégeit. A friss hegyi levegő és a szép panoráma mellett, egy kis történelmi kalandtúrán is részt vehetnek az ide látogatók. Még a rómaiak honosították meg a szőlőtermesztés tudományát, melyet egy 1221-ben kelt oklevél tanúsága szerint az Árpád korban itt élő magyarság ápolt tovább. A pincesor elején egy római katona sírját, tovább sétálva pedig egy a XIII. században épült templomot tekinthetnek meg, mely az egyik legszebb román stílusú műemlékünk. Borozónk január 15. és december 6. között tart nyitva, családi, baráti rendezvények lebonyolítását is szívesen vállaljuk. A hévízi szobakiadók szövetségének tagjaként a "partner kulcstartóval" érkezők 10% kedvezményben részesülnek. Jöjjön el hozzánk, jól fogja magát érezni!

Tuti menü