Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók Hévízen képes leírás - Hévíz.tlap.hu
részletek »

Látnivalók Hévízen - Hévíz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz.tlap.hu » Látnivalók Hévízen
Keresés
Találatok száma - 8 db
Büfé Sor

Büfé Sor

A Széchényi utcai nagy parkoló melletti épületek alkotják a büfé sort. Ha a Balaton felől érkezik Hévízre, akkor az első kereszteződésben jobbra fordulva a Széchényi utcára ér, és az erdősáv elhagyása után már láthatja a büféket. Ha egy ízletes lángosra, vagy sült kolbászra támadt étvágya, akkor itt válogathat a legjobb büfék közül. Emellett éttermek is várják a hagyományos ebédre vagy vacsorára éhezőket. A büfék között ajándék boltok is találhatók, ahol hévízi ajándékokat vagy az üdülés során nélkülözhetetlen úszógumit is beszerezheti. Esténként gyakran élő zenével, és műsoros vacsorával várják a szórakozni vágyókat.

Egregyi Pincesor

Egregyi Pincesor

Hévíz nem csupán gyógytaváról, hanem a hozzátartozó egregyi borvidékről is nevezetes. Ha a fürdőkúrától felfrissült vendégek kedvet kapnak a sétához, a műemlékek megtekintéséhez, a jó falatokhoz, és a jó borokhoz, akkor neki kell vágni a település hangulatos fertályának felkereséséhez, azaz irány Egregy! Tehetjük ezt gyalogosan szőlő táblák között bandukolva; a XIII. századi Árpád kori templom mellett elhaladva; vagy a város központjából induló kisvonattal. Egregy a szőlészet és a szerencsés természeti adottságok folytán vált sikeressé. Ez a meleg sőt néha tüzes talaj az előnyös klimatikus viszonyokkal együtt kiváló borok termelését garantálja, amelyhez a helyi lakosság munkaszeretete is hozzájárul. A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A környék legelterjedtebb fajtái: az olasz rizling, a szürkebarát és arizling szilváni, de megtaláljuk a zöldveltelinit, és a muskotályokat is. 2007 márciusában első ízben választották meg Hévíz város hivatalos borát, amely a 2006-os évjáratú Cserszegi Fűszeres lett, 2008-ban másodjára pedig egy Sauvignon Blanc bor nyerte el a megtisztelő címet. A bornak ágyat kell vetni mondja a népi bölcsesség, amelyhez Egregyen kiváló éttermek találhatók.

Egregyi Templom

Egregyi Templom

Hévíz városának egyik külvárosa az egykori Egregy község Árpád-kori templomáról nevezetes. Az Árpád-kori templom a várostól északra, mintegy félórányi sétaútnyi távolságra áll a dombtetőn. Temetőkert veszi körül. Szép diadalívén fonatos festés figyelhető meg. Nyugati tornya kőgúlasisakos. Külső-belső díszítő festése 1731-ben készült.

Hévízi-tó

Hévízi-tó

A Hévízi-tó vagy Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. A Keszthelyi-hegység nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett. Különlegességét növeli még az a páratlan természeti látvány, ami az odalátogatót fogadja: a park közepén elhelyezkedő csillogó víz, a vízfelszínt borító páraréteg és az indiai vörös tündérrózsa, amely az egész tóban mindenhol fellelhető. A tavat lombhullató mocsárciprus fasorok körítik, amelyek az egyediségét fokozzák.

Láperdő Hévíz

Láperdő Hévíz

A láperdő jellegű gyógypark északon, keleten és délen csak korlátozottan látogatható, a kiépített gyalogutakról letérni szigorúan tilos. A tó és az azt övező véderdő egymásra gyakorolt hatásával sajátos, helyi mikroklíma alakul ki. A vizes területek okán a helyi klíma kiegyenlítettebb. Az erdők felfogják a szeleket, a tó és környezete gyakran párába burkolózik. A nyugati véderdő a Festeticsek által parképítészeti célokkal telepített feketefenyő, lucfenyő, vörösfenyő facsoportokból áll. Az alsó koronaszint uralkodó fajai: az akác, a bálványfa és a juhar különböző változatai. Az állományban található 100 éves vagy annál is idősebb gyertyán egyedek a múltat idézik.

Római Katona Sírja Egregy

Római Katona Sírja Egregy

1925-ben találtak rá földmunkák során, teljes épségben. A sír leletei II. Constantinus római császár korából valók. Találtak bronz övcsatot, ruhakapcsot, vaskést, a császár pénzét, és persze egy római katona csontvázát. A leleteket a keszthelyi Balatoni Múzeumban helyezték el, a csontváz pedig megmaradt a helyén. A sírtól néhány száz méterre, keleti irányban a 2001 és 2004 között feltárt Villa Rustica közelében egy korai császárkori római villa maradványait is feltárták 1931-ben. A ház az 1. század végén épült. A leletek alapján valószínűleg gazdag díszítésű épület lehetett, és még a 4. században is használták. Az Egregyi utca egyik házának udvarán ásás közben téglaégető kemencét találtak.

Schulhof Sétány

Schulhof Sétány

Hévíz mediterrán jellegű mikroklímája a tó főbejáratához vezető Schulhof Vilmos sétányon érzékelhető leginkább. A kora tavasztól késő őszig nyíló színpompás virágok, egzotikus örökzöldek mellett kiemelkedő jelentőségű a sétány mellett létesített platánfasor és azok a koros fák, melyet a platánokkal egyidejűleg ültettek - a kőris, a mocsárciprus, a kínai ősfenyő. Az évi csapadékmennyiség 679 mm, s évente közel 2000 órát süt a nap. A kiegyenlített hőmérséklet miatt a nyári hőség mérsékeltebb, a tél viszont enyhébb. Az évi középhőmérséklet 11,2 °C. A fürdőhely levegője tiszta, por és páramentes. A promenádot padsor övezi, megállásra, ráérős szemlélődésre késztetve az üdülővendégeket. A sétány hangulatát köztéri alkotások sora teszi teljessé.

Sétáló Utca Hévízen

Sétáló Utca Hévízen

A Rákóczi utca teljes hosszában sétáló utcaként funkcionál. Ez az utca köti össze a Széchenyi utcát (ami a főutca) a dr. Schulhof Vilmos sétánnyal. A sétáló utca elején található a Tourinform Iroda, a Széchenyi utca felől a jobb oldalon. Az iroda egész évben várja az érdeklődőket környékbeli programajánlatokkal és turista információkkal. Az irodában internetezési és kerékpárbérlési lehetőség is van. Tovább haladva a sétáló utcán a Hévízi tófürdő felé butikok, kávézók és fagylaltozók között érdemes a fák mögött megbúvó épületekre is figyelmet fordítanunk. A sétáló utcát az 1920-as években épült villák szegélyezik, amelyek ma már felújított formában apartmanoknak és kávézóknak adnak helyet. A sétáló utca közepén találjuk a Fontana Filmszínház(ArtMozi) épületét, vele szemben pedig az id. dr. Moll Károly teret egy szökőkúttal és mögötte Moll Károly egész alakos bronz szobrával. Moll Károly a súlyfürdő atyja, amit Hévízen fejlesztett ki az 1950-es években. Az utca végén a téli fürdő épületével találjuk szembe magunkat. 1968-ban adták át a Terápiás Centrumot, amit a helyiek téli fürdőnek hívnak. 2004-ben felújították és hamarosan ismét kibővítik, tovább fejlesztik. Külső falán tekinthető meg a Pantheon, előcsarnokában pedig az a Jupiter kő található, ami tanúsítja, hogy már 2000 évvel ezelőtt is éltek itt emberek.

Tuti menü